Kuluneella viikolla tuli esille hyvä ja konkreettinen esimerkki siitä, miten helposti sosiaaliala unohtuu monelta. Tällä kertaa sen unohti sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan. Tällaistahan ei todellakaan pitäisi sattua.
Sosiaalialan ammattilaisille tämä ei ikävä kyllä ole useinkaan yllätys että sosiaaliala unohtuu. Niin kauan kuin itse olen alalla ollut, on saanut toistuvasti muistuttaa alan olemassa olosta.
Kukaan tuskin sote:sta puhuttaessa unohtaa lääkäreitä tai sairaanhoitajia niin miksi sosiaalialan ammattilaiset eivät pysy mielessä.
Sosiaaliala koskettaa meitä jokaista. Sillä on merkitystä miten pidämme huolta kaikista heikommassa olevista ihmisistä. Yhteiskunnan turvaverkon merkitys on meille kaikille suuri ja mitä paremmin ihmiset voivat, sitä paremmin myös kaikki ympärillä voivat. Kustannusten kannalta on myös merkitystä sillä saako apua heti vai vasta vuosien päästä. Sosiaalialaa voi olla kokonaisuutena vaikea hahmottaa, sillä se pitää sisällään niin monenlaisia palveluita. Esimerkkejä näistä ovat koulukuraattorit, lastensuojelu, iäkkäiden palvelut, turvakodit, lapsiperheiden kotipalvelu, vammaispalvelut, asunnottomien palvelut, kriisiapu, taloudelliset palvelut, velkaneuvonta jne. Näin ison kokonaisuuden ei luulisi unohtuvan, mutta silti sen muistuttaminen on arkea alan ammattilaisille.
Nyt tulevissa aluevaaleissa päätetään myös kaikista näistä palveluista. Äänestä siis ehdokasta, joka tietää mikä sosiaaliala on ja miten tärkeää on huolehtia myös alan ammattilaisten hyvinvoinnista. Tässä sellainen ehdokas Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.